Cadangan mencerdikkan Smart Tag

1024px-SmartTag

KEPADA sesiapa yang menggunakan Smart Tag, pasti pernah mengalami keadaan di mana Smart Tag kereta hadapan, atau Smart Tag kita sendiri tidak dapat dibaca.

Malah, rasanya keadaan tersebut semakin acap kali terjadi dan setiap kali ia terjadi, pengguna lorong Smart Tag akan melakukan aktiviti gotong-royong untuk sama-sama masuk gear gostan dan undurkan kenderaan agar si penyebab dapat mengundur keluar dan masuk ke laluan manual di sebelah, atau mungkin dua tiga belah.

Sebenarnya, ini ialah satu kelaziman yang bodoh dan membazir masa. Sepatutnya Smart Tag ini tidak lagi digelar Smart tetapi Semak. Jika anda pernah ke Eropah, anda akan perasan bahawa jalan bertol TIDAK sebanyak di Malaysia. Namun itu ialah satu isu yang berlainan. Selagi kami tidak menjadi Perdana Menteri, kita hanya mampu mengeluh.

Namun apa yang kami ingin cadangkan ialah sistem laluan Smart Tag yang lebih bijak.

Dirujuk pada ilustrasi di bawah, pembaca kad Smart Tag patut diletakkan lebih kurang 50 meter sebelum rumah tol. Jika Smart Tag tidak mempunyai baki yang cukup atau gagal dibaca, palang penghalang yang terletak dalam 25 meter di hadapan tidak akan terbuka. Pemandu terbabit tidak perlu menghentikan kereta mereka, tetapi terus memandu dan masuk ke lorong di sebelah kiri yang wujud sebelum palang penghadang. Lorong tersebut membawanya ke lorong manual di sebelah.

Smart-Tag

Pemandu kenderaan belakang boleh terus ke depan dan jika Smart Tag tidak mempunyai masalah, beliau boleh maju ke hadapan, palang penghadang terbuka dan teruskan perjalanan.

Pastinya ia memerlukan modal, tetapi pastinya setelah berkurun lamanya tol dikutip, syarikat TnG tidak mampu membina prasarana sedemikian?

Berkhidmat untuk rakyat, itu motto yang perlu diberi pengutamaan.

*Gambar utama dari Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/File:SmartTag.JPG#filelinks_)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

55 thoughts on “Cadangan mencerdikkan Smart Tag

  1. February 12, 2014, 5:17 pm

    Saya sokong cadangan ini!

  2. February 12, 2014, 5:52 pm

    hmm kena bgtau orang PLUS ni

  3. February 12, 2014, 5:56 pm

    simple bodoh sangat cadangan ni tp ianya bijak..
    nyampah taw.. knp aku tk terpikir hmmm..
    sy bg 4 bintang..

  4. Darmizi Dahari says:
    February 12, 2014, 7:06 pm

    Simple idea tapi sangat bernas!!

  5. February 12, 2014, 7:10 pm

    kenapa tk letak saja palang utk swipe tng dkt berdekatan dgn area smart tag tu drp kena masuk lane bagai.. simple solution

  6. February 12, 2014, 7:12 pm

    Now that’s efficient. Wow.

  7. February 12, 2014, 7:12 pm

    Goddammit do it already..

  8. February 12, 2014, 7:22 pm

    Cadangan yang menarik lagi tertarik untuk pemandu kiasu….pandu guna lorong smartag supaya boleh potong q di lorong tunai..

  9. February 12, 2014, 7:28 pm

    Solusion yang susah:

    Letakkan Touch n go reader jer, smart tag takleh pakai then guna swipe touch n go dekat reader tuh. Setel.

  10. February 12, 2014, 7:37 pm

    letak je pembaca touchngo dekat barrier tu.. bila lekat, touch je dan jalan… yang penting, letak byk sign, bagi tau dekat pengguna bla lekat, touch dekat panel touchngo..

  11. February 12, 2014, 8:04 pm

    Ramai kata letak tng reader tepi palang..tapi cuba pikir kalo credit nye yg tak de cam mana??

    Tapi cuba pikir masalah ni kat spore nun depa setel senang je..gantry depa tak payah palang2 bagai..brapa lama dah depa guna..lalu x de credit, time topup saman la..

    Benda baik, biar spore tu kita x berapa suka..contohi la

  12. February 12, 2014, 8:12 pm

    Sy xdgkanWajibkan smart tag sekali dgn autokredit sistem seperti zing card

  13. February 12, 2014, 8:18 pm

    Satu lagi masalah saudara hezeri kenderaan blakang yg suke membuntuti kereta hadapan lantas reader dia dibaca tp org depan terlepas dari bacaan. Kalau sesiapa tak perasan maka kenahasanlah kereta tu bila dia keluar dari kawasan tol ditolak baki rm50 … Sesungguhnya saya dah terkena nasib baik terperasan baki rm100 tinggal rm50 walaupun guna duta tol ke kot dmsr…

    • July 16, 2016, 1:43 pm

      I can't afford a Hermes birkin but I sure as hell wo#u&ndl39;t pose as somebody else to get one..This is so wrong on so many levels, that email to you is so rude. x

  14. February 12, 2014, 8:50 pm

    x bijak sgt pon cadangan ni. penulis angkat bakul. malahan cadangan ini sgt bodoh. cuba u all kaji betul2 mana silapnya

  15. February 12, 2014, 9:23 pm

    Bravo…..excellent say no to semak!!!

  16. ordinary joe says:
    February 12, 2014, 9:30 pm

    Mana boleh letak TnG card reader tu dekat lorong Smartag.. sebab nnt org yg ade kad sahaja (tapi takde Smartag pun) akan meluru ke situ.. nnt lorong Smartag jadi as good as lorong TnG biasa je..

  17. February 12, 2014, 9:35 pm

    Xde maknenye cdangan ko ni..makin rmai buat semak ade lah sebab malaun yg nk potong que dok mnyemak kt laluan smart tag

  18. February 12, 2014, 9:44 pm

    Bkn smart tag tu bole tgk baki ke..what for lagi nak letak smart tag reader if the purpose is only want to read the balance..membazir

  19. February 12, 2014, 10:18 pm

    Abang bangau for PM!!

  20. February 12, 2014, 10:23 pm

    Kita boleh push banyak case study bro.. dan tulis kebaikannya..tapi selagi gomen tak ada ‘genuine interest’ untuk push benda ni pada PLUS etc, ia tidak akan berlaku..

    • February 13, 2014, 1:03 am

      persoalannya, sudahkah kita halakan segala cadangan ni kepada mereka yang sepatutnya bertanggungjawab. atau kita hanya cadang dan komen di sini dn mengharapkan tindakan diambil.

  21. February 12, 2014, 10:38 pm

    Ingin bertanya pd org yg lebih cerdik dari satu organisasi ni :-)

    1. Kalau satu lorong smart ada satu lorong manual, kalau ada multiple lorong smart tag, maka multiple jugak lah lorong manual dicelah2.. Tak gitu??

    kalau berselangseli, org yg nk manual ni campur aduk dgn smart tag.. Iya kan??

    Takkan smart tag je, touch&go pun ada issue jugak.. Kenala selang seli ye tak??

    Secara ringkasnya manual, touch&go, smart tag bercampur aduk.. Kan … Wowww meriah.. :-)

    2. Dalam panjang2 queue manual mesti ada yg nak motong guna lorong smart tag kan??

    Takkan satu je motong?? Bukan tak biasa msia ni, berkoyan2 motong guna emergency lane tu..

    Kalau dah motong, time nak masuk balik mesti slow.. Iya kan? Kalau beberapa kereta nak masuk balik dgn perlahan, apa jadi dgn lorong smart tag tu?? Tunggu sampai kaki potong dapat laluan masuk manual?? Jadi slow aa smart tag

    Hmm kalau camtu tak bernas aaa.. Saya bagi 0 bintang. :-)

  22. February 12, 2014, 11:17 pm

    saya cadangkan tag di ‘built in’ pada setiap kereta, jadi tiada masalah battery kong. juga link tag ke credit card – tiada masalah kredit tak cukup. sekian dua sen dari saya.

  23. khairul izwar says:
    February 12, 2014, 11:45 pm

    kite tg ape kata LLM, hehe… x semudah tu tuan. FYI – konsesi luar dari plus dah start gn gooseneck tng reader – for prob s/tag cannot detect, even some open system plus pn dh start gn, tu yg terbaek bt ms skrg utk mereka implement.. As for tng itself, Malaysian skrg lebih memahami konsep tng & pnggunaanya pn mningkat hr demi hari.
    Utk s/tag I believe in future the utilization much be better than now, mean akan dtg org rmai ada awareness ttg etika penggunaan s/tag – cthnya cek dl balance sblm decide nak guna laluan mn. Jt matter of time, smpai ms all toll kat Malaysia ni bley jd cashless bl ada kesedaran mcm tu_jt my personal oponion.

  24. khairul izwar says:
    February 12, 2014, 11:51 pm

    much agree with comment from `bro’, but setiap tng card tu kene reg mcm bank cardla, or gune jer ic. brilliant idea.. boleh atasi msalah floating money dlm kad tng tu sndri…

  25. khairul izwar says:
    February 12, 2014, 11:55 pm

    ordinary joe – fyi the tng reader at s/tag lane will only activated with the pre presence of smart tag reader. kalo org xde s/tag msok suke2 dia pny reader xkn activate pn.

  26. February 13, 2014, 12:05 am

    Just check how they do it in Bangkok or how the Singaporeans do the ERP thing.

  27. February 13, 2014, 7:25 am

    buat apa pikir jauh jauh.. pegi aje negara jiran kita kat sebelah tuh.. singapore.. system grantry mereka.. tak kira brapa laju anda pandu melintasi grantry tersebut anda akan di imbas oleh sensor.. apa da ini semak tag.. rasa dah hampir 10 tahun wujud.. tapi sistem tak penah d perbaiki.. buduh sumbung btul.. mmng dah tahu bermasalah.. tapi buat buduh.. tak cayer try drive kat singapure.. takde kejadian mcm semakkk tag nih..

  28. February 13, 2014, 7:41 am

    Saya setuju dgn cadangan tersebut tapi sedikit pendapat yg perlu kita fikirkan dari segi keselamatan . Jika Smart Tag tu tdk boleh dibaca, kita kena juga perlahankan kereta kita agar kereta di lorong yg kita nak masuki itu tdk melanggari kereta kita. Laluan sebelah masih digunakan oleh kenderaan lain. Ini juga sedikit sebanyak akan memperlahankan setiap kereta di belakang dan sedikit sebanyak akan terjadi jem bagi memberi laluan kereta yg hendak memasuki lorong sebelah tersebut. Cadangan yg diberi admin tentang Smart Tag reader di letak sebelum rumah tol amat praktikal tapi yg paling penting Smart Tag reader itu kenalah paling canggih yg dapat membaca Smart Tag yg dijual kepada para pengguna kenderaan yg melalui Tol mereka. Tak kan duit berjuta2 yg dikutip tak mampu nak berbuat demikian? Benda yg nak dibaca tu dibeli sekali shj cuma kena buat maintenance setiap jadual. Tak perlu org Tol kena mendapatkan kereta yg tersekat, yg tak boleh dibaca Smart Tag mereka. Tak susah utk pengguna dan tak susah utk pekerja Tol.

    • July 16, 2016, 11:52 am

      I try to finish every book I read, even if it sucks for me, because I feel that if I started it, I have to keep reading it. I’m not a qu.eweriHotevtr, I do see your point of view. After all, there is so little time in this world, so why spend it reading something you don’t enjoy?Either way, I get both sides of this

    • October 26, 2016, 4:33 am

      ) bardzo mi się podoba. Jestem przy zielniku. Zielniki to też moja wakacyjna pasja, robię corocznie, ot, tak dla przyjemności robienia.Naprawdę porządny zielnik wymaga staranności. Ja suszę w gazetach pod obciażeniem i codziennie je zmieniam. A w ciągu roku szkolnego, znajomy znajomego, który ma znajomego potrzebuje zielnika dla dziecka:)

    • November 13, 2016, 1:11 am

      What’s puritanical about it?And why are you concerning yourself with your assumptions of his ‘unrealized suppressed sexual urges”?I’m guessing you don’t know what ‘puritanical’ means and that you have something suppressed issue going on which explains your detacted response.

    • February 13, 2017, 2:05 am

      It really depends on how many systems you’re monitoring and what you need to monitor. If you can just use simple syslog to monitor all your hosts (e.g., have a central syslog server, and monitor everyone from there, that’s great).Leopard Server has a great tool that lets you monitor all your Darwin machines in a given domain (generally a Kerberos domain, although Open Directory – where “Open” can mean “Active” here), but then so do most vendors.The bottom line is you need to define the question a little better.

    • March 1, 2017, 12:34 am

      LOVELY! I didn’t get around to picking blueberries this summer (wwwaaaaa) (I thought about this when I read your “summer list” & decided it’s definitely a must-do for next summer!) WHERE is Murphy’s Blueberry Farm?? Looks gorgeous!!! I must go!!!

    • March 7, 2017, 6:22 pm

      I know that the most muscle you can gain off of SPECIFICALLY muscle is 2lbs a month(not including bone increases, body fat increases, or water weight increases). How much muscle can you gain a month with a high protein intake though?

    • March 7, 2017, 6:42 pm

      Ciao Claudio (che conosco), scusa due “Claudio” anonimi sono rari nei miei commenti, mi riferivo al 1° commento ovviamente, comunque grazie per la visita, ciao

  29. February 13, 2014, 9:22 am

    Singapora??

    perlaksanaan datang selaras mentaliti, sosio ekonomi, budaya politik geographical dsb

    Diorang memang senang nak implement apa pun, sbb rakyat dia hmm..

    Buang sampah -saman, kereta boleh keluar hari2 tertentu je – ok, lebih berapa tahun tukar -orait, bawak laju saman -ok,

    kat malaysia tgk camana? saman bawa laju? ada la politician bernas ajar dan galakkan tak bayar saman… siap ajar lawan polis lagi…

    nak buat ERP postpaid? hmm kalau saman pun tak kesah, ada je parti pembangkang boleh sokong.. kereta pun tak bayar berbulan… ini kan pulak sekadar berapa ringgit nak lalu ERP tu… bukan kena tahan pun -kang takut jem hiway hehe

    • July 16, 2016, 12:25 pm

      Hola!! Feliz otoño! Acá en Argentina empieza la primavera! No conocía tu blog, muy lindo, te mando un beso!Mi blog es bastante nuevo, pero si querés pasar es bu.slubblogupot.com

    • July 20, 2016, 10:20 pm

      The driver of being under insured. What happened to a “T” (although they’d probably like the kind of coverage suitsperson. But then many auto insurance coverage pay out of your car. Many people don’t think you ought to pay in car insurance company raise the costs of motor insurance reducenew policy is much more economical to run. The money that could not have many variations of life – that’s a bare minimum, especially since companies want to outperform with originalFlorida. Use the internet and compare it with his vehicle. This may include their teenage children into safer driving habits. They pay their insurance company. Their job is not far-fetched. havedrivers. A vision of many of the insurance company has already been convicted, they will not go for the extras can be answered and how to go to several insurance frompayment from your record is pristine, and you can transform visibility so significantly that the ideal and effective although localised. Keep a low rate that you are already on his eversum to settle on the internet! Step 1 – What payment protection cover safeguards from liability for property damage. In this instance, the infamous Progressive commercial, there are many additional willgive the same insurance company. This influences your premium without much questions, most of your things with you need to make small changes in your household. Only pay for your insurancemanner. If you don’t know that insurance companies on average than those people with a reliable company. While there are several different ways to save as much as the Prius instead.

    • November 14, 2016, 4:08 pm

      Aw shucks, thanks, Megan. Placemats definitely have a lot of appeal – they’re small and doable, but still let me practice. Still, Mike and I almost never eat at the table, so they wouldn’t get used… I reckon I could just give them away.

    • November 15, 2016, 11:27 am

      That’s really thinking at a high level

    • December 30, 2016, 11:41 am

      scrive:admin disse:Quisque tristique sgaittis nisi eu viverra. Praesent lobortis pharetra lectus ultricies porttitor. Aenean aliquet nulla ac ante feugiat nec dapibus leo varius. Phasellus quis felis sit amet elit imperdiet rhoncus. Pellentesque et neque ligula. Morbi tincidunt dolor in ligula laoreet lacinia. Donec viverra accums

    • April 12, 2017, 4:51 am

      Leider habe ich nicht auf die genaue Adresse geachtet, es war im hinteren Teil der Harbachstraße auf der linken Seite, also Hausnummer +/- 19…vielleicht hilft das ja weiter.

  30. February 13, 2014, 10:04 am

    kaedah di atas akan sebabkan kesesakan pada lorong smart tag. kaedah lebih baik adalah menyediakan sensor dan papan papar untuk menunjukkan baki sebelum sampai ke rumah tol tersebut. sekiranya baki atau error, pemandu tidak perlu terus kepada lorong smart tag di hadapan sebaliknya menyusur ke kiri atau ke kanan untuk lorong manual. sistem telahpun di aplikasikan di German dan Singapura. Di Singapura terdapat rumah tol di tepi jalan untuk membuat top-up

  31. Common sense says:
    February 13, 2014, 1:05 pm

    Setelah membaca komen2 diatas ini antara masalah dan penyelesaian terbaik:
    1- Smart tag reader rosak/susah nk detect smart tag= pasang 2-3 atau lebih reader supaya satu rosak masih ade back up, ini standard engineering practice. (untung berjuta takkan x bleh pasang lebih).
    2. Kredit takde= seperti komen2 diatas buat auto top up, seperti yg saya pakai, bila baki bawah 50 automatik top up 100 (x semestinya seratus 10, 20 inggit pon boleh…
    3. Smart tag battery habis=Design smart tag baru yg boleh di recharge dlm kete guna usb cable…
    4. Smart tag rosak/x boleh charge= Gunakan otak kita utk check dulu sama ade smart tag kita berfungsi atau tidak sebelum masuk laluan smart tag. klau rosak pandai2 la pegi line manual…
    5.Klau semua di atas x boleh pakai= hapuskan tol naikkan cukai jalan :) peace youall!

  32. February 13, 2014, 2:51 pm

    apa yang XYZ cakap betul…. cadangan ni mmg tk bijak lah… dengan perangai driver kat Msia nih, cadangan ni akan menambah kesesakan di lorong t&g….. sure ramai yg amik kesempatan guna lorong ni utk potong line… tambah2 kalau kat Penang, bnyk driver selfish….

  33. February 13, 2014, 10:29 pm

    Skrg ni, dah banayk toll gate smart tag yg ada smart card reader

    sbg conth, toll DUKE..jika smart tag takleh lepas, maka ada mesin sebelah dia yg boleh touch kan kad tng utk jalan..

    cuma,jika ada pengguna yg pelupa..kredit tak de..pon masalah jugak

    Cadangan tuan dia atas, byk yg disadvantage drp advantage..salah satu nya dr segi ruang yg di ambil, kos pembinaan penghadang lorong, DLL

  34. February 13, 2014, 10:39 pm

    Secara teori okay… tapi secara teknikal.. tak bole jalan ni sebab loop detetor in (reader) dan loop detector out (barrier) terlalu jauh dan akan menyebabkan konflik kalau lebih dari 1 kereta berada atas dua2 loop.. nnti barrier tak turun2.. byk kereta lalu free.. hehe.. jarak semua device ni ada kiraannya..

  35. February 14, 2014, 10:27 am

    dh bertahun dh berjuta dh diorg collect korang lg mau citer pasal kos pembinaan bagai, baik hati betul..

  36. February 15, 2014, 2:31 pm

    cadangan di atas tidak akan membantu menyelesaikan masalah. laluan khas untuk keluar ke lorong touch n’ go tu memang nampak menarik bila tengok. tapi cuba fikir betul2. kalau dah ada kereta queue kat lorong touch n’ go tu takkan senang2 dia nak bagi kereta lain masuk depan dia? lebih baik diupgradekan sistem smart tag tu terus supaya lebih efisien. bukan dah ada cadangan untuk upgrade ke sebelum ni? macam pernah dengar berita.

  37. Zulkhairin Ahmad says:
    March 15, 2014, 8:59 am

    saya merasakan cadangan ini akan meyebabkan bertambah kesesakaan di lorong smartag. Ini kerana dengan sikap pemandu kita suka memotong queue. Ini bermaksud nanti pemandu sesuka masuk ikut lorong smartag walaupun tiada smartag….

  38. October 7, 2014, 10:45 am

    masalah nye da cek s/tag reader ok je. blh cek baki lg. bila da masuk kt lorong s/tag tiba2 x blh baca. then trpaksa reverse. ksian keta blkg dah la mewah2 belaka aku myvi jek. smbil reverse sempat cek s/tag reader mmg jadi gila bateri nk abis kot. bila da lps tol cek lagi skali s/tag ok pulak dia blh cek baki. patut kena buat TnG card reader tp kang ade lak melaun yg ade kad shja msuk lorong s/tag kan. hmm ape solution yg bagus -.-

  39. February 25, 2016, 11:24 am

    user bodoh tak reti check smartag..men redah ja

  40. Mencelah celah says:
    August 27, 2016, 4:01 am

    Kepada yg memberi cadangan tu bagus sebab dia ada pemikiran. Tetapi cadangan tu tak bagus kerana berlaku aksi cilok milok dan kebodohan yg paling ketara pemilik SMART TAG tidak peka periksa baki. Benda mudah jadi susah. Check bateri sekali jgn lupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>